“Geçmişi devam ettirerek yeniye uyumlanmak işlevsel değildir. Bazı şeyleri farklı yapmamız gerekiyor. Ebeveynin:
1) Öncelikleri belirlemesi gerekiyor.
2) Hem kendisi hem çocuğu için iyi bir gözlemci olması gerekiyor.
‘Beni tüketen şeyler neler?’ sorusu önemli. Herkesin belli bir enerjisi var, neyin tükettiğini iyi bilmek ve tükenmemek için yapılacakları ona göre önceliklendirmek gerek.”
“İnsan bir an önce rahatlamak ister, bir an önce kendini iyi hissetme anına geçmek ister. Bu olmadıkça hüsran ve hayal kırıklığı olur. Bu hislerle kalma kapasitesini geliştirdiğimizde süreci daha kolay geçirmek mümkün.”
“Çocukların hayat deneyimleri kısıtlı. Biz bir hayat yolculuğu yaptık, kaygılandık, üzüldük, bunlarla baş etmek için bir beceri seti geliştirdik. Çocuklarda bu yok. Biz avantajlıyız, şu anda onların kapasitelerini aşan bir durum var. Her zamankinden fazla desteğe ihtiyaç duymalarını anlayışla karşılamalıyız. Tabii ebeveynlerin de desteğe ihtiyacı olabilir. Bunu fark etmeleri önemli.”
“Ebeveynlerin bu dönemde desteklemesi gereken duygu güven duygusu. Bu sürecin ne zaman biteceğini bilmiyoruz. Korku ve kaygı öfke uyandırır. Bir şey yapmak isteyince ama yapamayınca ve elden bir şey gelmeyince öfke uyanır. Bu dönemde korku, kaygı ve öfke duyguları ön planda. Bunları bu süreç geçene kadar yatıştırmak, güven duygusunu desteklemek gerekiyor. Burada şu soruyu soruyorum: Siz korktuğunuzda size nasıl bir insan figürü güven verir? Sakin, düşünen, sükunet içinde, olumsuzu da gören, bir plan yapan, o planı sakin sakin yürüten. Yani önce ebeveynin kendisinin sakinleşmesi gerekiyor. Bunun için de dengede kalması, önceliği olmayan şeyleri ertelemesi gerekiyor.”
“Olumluya odaklanırken ufak dokunuşlar da yeter. Mizah, neşeli şeyler, şakalaşma, bunlar evin atmosferini değiştirecektir. Çocuktaki problemi değiştirmeye odaklanmak yerine evin atmosferine odaklanmak gerek.
Bunu karanlıkta ıslık çalmaya benzetebiliriz: Karanlıkta yaşanan kaygı biraz daha baş edilir hale gelir, sürdürülebilir olur. O zaman sorulması gereken soru şu: Size ne iyi eşlik eder?”
Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk’a teşekkürler. Yayının tamamı için: @tpdistanbul instagram hesabı.
Fotoğraf, Jason Leung, Unsplash.