“1) Kaliteli bireysel zaman: Çocuğunuzla birlikte geçirmek için sabit bir süre belirlemeniz ve birden fazla çocuğunuz varsa, her çocuk için eşit süre ayırmanız gerekmektedir. Bu süre izafidir. Bir saat ya da yirmi dakika olabilir.”
Ebeveynin kendisiyle de kaliteli vakte ihtiyacı olduğunu unutmaması, çocukla geçirmek üzere belirlenen sürenin dışında eğer onu emanet edebilecek biri varsa emanet edip kendi kendine kalabilme alanları sağlaması uzun vadede çok faydalı olacaktır.
“2) Olumlu olmak: Bu süreç ebeveynler için idare etmesi güç bir durum olsa bile, çocukları sakinleştirmek, huzurlu olmalarını sağlamak zorunda kalabilirsiniz. Çocuğunuz huzursuz olursa ebeveyn olarak pozitif ve neşeli kalmak zor olabilir.”
Ne de olsa çocuklar fiziksel ve duygusal güvenlikleri için ebeveynlerine güvenir, onlara dayanırlar.
“3) Yeniliklere hazır olmak: Evde bir arada geçirilen zorunlu uzun zamandan sonra çocuklarda disiplinli davranmak zorlaşacak ve istemeyen davranışlarda bulunabileceklerdir.”
“Şu an yaşadığımız gibi bir salgının dünyayı bu hale getireceğini kimse tahmin edemezdi. Ve şu an içinde bulunduğumuz sürecin de nelere gebe olduğunu bilmiyoruz. Bildiğimiz tek gerçek ‘hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağıdır.’ Oradan oraya tüm dünya savruluyoruz. Yeniliklere alışma durumu yaş ilerledikçe zorlaştığı düşünüldüğünde, çocuklar için yeni normale alışmak çok zor olmayacaktır.”
Ebeveynler kendi endişelerini çocukları da yaşayacak diye düşünebilir ve bununla ilgili kaygı duyabilirler ancak çocukların anda kalabilme, yenilikleri esnek bir şekilde karşılayabilme, değişimlere adapte olabilme kapasiteleri çok daha fazladır. Belki de bu konularda yetişkinlerin onlardan öğrenecek çok şeyleri olduğunu söyleyebiliriz.
Bunlar uzun zamandır konuşuluyor ancak arada hatırlamak gerekebiliyor. Bu sitede iki madde daha var, yarın onlarla devam edeceğim.
Bunlar linkteki yazıdan alınan parçalardır, yazının bütününde her madde daha detaylıca işlenmektedir.
Fotoğraf Bharath G. S., Unsplash.