pandemi2

Yukarıdaki örnek dışında bir de televizyonu kıran 3,5 yaşında bir çocuktan bahsediliyor konuşmada. Burada da çocuk televizyonun arkasında ne olduğunu merak ediyormuş.
Sözün özü, çocukların dünyaları yetişkinlerin dünyasından çok daha farklıdır ve bu salgın döneminin çocuğun zihninde nasıl resmedildiğini anlamak çocuğun davranışlarını anlamak açısından önemlidir. Bunu bilebilmenin tek yolu da çocukla konuşmaktır. “Neler olduğunu, bu süreçten geçerken neler yapmak gerektiğini, temizliğin önemini onlara anlatmak önemli olduğu kadar bu dönemi nasıl anladıklarını onlardan dinlemek de önemlidir.”

Belirsizliğin çok yüksek olduğu bir dönemden geçiyoruz ve konuşmada da bahsedildiği gibi, insanlar belirsizlikten hoşlanmazlar: “Bu çocuklar için de zordur ve onların belirsizliğe tahammül edebilme kapasiteleri düşüktür, belirli bir düzene yetişkinlerden çok daha fazla ihtiyaçları olur. … Çocuk hayatında neler olacağını merak eder.”
Bu sebeple ailedeki düzen her nasıl ise onun çocuğa aktarılması öneriliyor. Konuşmadaki örnek şu şekilde: “Bir süre evde vakit geçireceğiz, evet bir süre arkadaşlarınla görüşemeyeceksin çünkü (ailenin sebepleri ne ise). Güvendesin, her şey yolunda, yiyecek yemeğimiz var merak etme. Yetişkin olarak biz çıkabiliriz gelebiliriz. Sokağa çıktığımızda kimse bize bir şey yapmayacak. Önlemler kapsamında senin evde olman gerekiyor. Evde bazen kendi kendine vakit geçireceksin. Burada uyuyacaksın. Banyo zamanı şu zaman, yemek zamanı bu zaman, ekran zamanı bu zaman…” gibi.

Diyebiliriz ki, çocuklarla geçirilen süre artınca ailelere çocuğunun dünyasını anlayabilme ve onunla ‘çocuğun gelişimsel dönemine uygun’ bir şekilde konuşabilme sorumluluğu normalden çok daha fazla derecede binmiş durumda. Bu da sürekli yapmak gerekince ister istemez sabrı çok zorlayan bir şey olacaktır. Ayrıca bu virüs durumuna özel olarak, aynı anlaşılma ve ne olacağını bilme ihtiyacı yetişkinlerde de vardır.

Tanışık olmadığımız bir dönemden geçiyoruz, aylardır her gün tarihe yazılıyor. Bugünlerin nasıl geçtiğini bugünleri atlattıktan sonra daha iyi anlayacağız belki de.

Fotoğraf Caleb Minear, Unsplash

25/11/2020

Kategori: pandemi