#anne-baba-çocuk

Covid döneminde, tam kapanma zamanlarında en çok öne çıkan konulardan biri iletişim konusu oldu. Covid öncesi çocuklar okula gidiyorlar, dışarı çıkıyorlar, akraba görüyorlar, arkadaşlarıyla oluyorlardı. Kısacası başkalarıyla iletişime giriyor, anne-babalar da çocuksuz vakit geçiriyorlardı. Kapanmalarda ise sürekli bir arada olmak gibi zorlu bir süreç bekliyor herkesi…

Bu kitap çocukla iletişimde nelerin önemli olduğunu, çocuğun nasıl bir ruh hali içindeyken neler yaşıyor olabileceğini, neye ihtiyacı olduğunu çok güzel anlatıyor ve iletişim konusunu örneklerle çok güzel açıklıyor.

Çocuk ile iletişim anne-babanın hem kendisiyle hem de diğerleriyle kurduğu iletişime çok güzel ayna tutan bir mesele. Çocuk ile kurulan ilişki, iletişim konusunda yetişkinin neyi yapabilip neyi yapamadığını, hangi konuda fazlalıkları/eksiklikleri olduğunu tüm açıklığıyla gözler önüne seren, anne-babalar kendilerini gözlemlerlerse kendilerine dair birçok şeyi fark edebilecekleri bir ilişki. 

Ancak zor olan şu ki, çocuğun duygusal ihtiyacını karşılamaya çalışırken anne-babaların bazen kendi ihtiyaçlarını görecek alanları kalmayabiliyor, zamanları olmayabiliyor. Zaten genelde de çocuğa idealde nasıl davranmak gerektiği üzerine çok konuşulurken, anne-babanın ihtiyaçları genelde arka planda kalıyor.

Çocuğun öncelikli olduğu kabul ancak bu konu hep iki yönlü düşünülmeli aslında. Çocuğun neye ihtiyacı var ve ama bir de, o an karşısındaki yetişkinin neye ihtiyacı var? Kitaptan aldığım örnekler yetişkinler için de geçerli mesela: Hangi yetişkin güçlü duygular içindeyken öğüt, teselli ya da yapıcı eleştiri kabul eder ki? Hangi yetişkin kötü hissederken net olarak düşünebilir ki..?

Fakat tabii ki çocuğun yetişkinin ihtiyaçlarını anlaması beklenemeyeceği için bu iki katmanlı düşünce süreci yetişkinin sorumluluğunda oluyor ve burada da konu yine farkındalığın önemine geliyor. Çünkü kişi ancak kendisinin ne hissettiğini bilebildiğinde karşısındakini daha objektif bir şekilde değerlendirebiliyor ve bu hiç kolay bir şey değil.

Fotoğraf, Mitchell Luo, Unsplash.

27/04/2021

Kategori: Uncategorized