Duyarlı ebeveynler çocuklarına en iyi şekilde davranmak, onlara zarar vermemek, çocukla iletişim konusunda kendilerini geliştirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Neyle uğraştıklarını bilmek için de okuyor, araştırıyorlar. Bunlar çok değerli ve faydalı, ayrıca dışarıdan geleceklere karşı bir kalkan oluşturmak için de gerekli. Ancak Winnicott’un vurguladığı şu noktalar da önemli:
“Güvenilir olmayı konu ile ilgili kitaplar okuyarak, seminerler dinleyerek başaramayacağımız açıktır.” (sf. 93)
“Eğer isterseniz tüm yaşamınızı insan gelişimine dair ilginç araştırma projeleriyle geçirebilirsiniz ama böyle bir çalışmanın, sadece size ihtiyaç duyan çocuğunuzla ilişkinizde bir faydası olmayacaktır.” (sf. 95)
Çocuk tarafından güvenilir olmak, çocukla olan ilişki içerisinde zamanla oluşacak, zamanla şekil alacak bir şey. Ebeveyn de bu ilişkide gelişiyor ve değişiyor ne de olsa. Okumak, öğrenmek, gelişmek çok kıymetli, bu tartışılmaz fakat çocuğun asıl ihtiyacı her şeyi bilen bir anne-babadan ziyade, onlarla kuracağı gerçek bir ilişki, mümkün olduğunca kesintisiz bir iletişim. Çünkü içinden geçilen deneyim ve gerçek bir etkileşim bilgiden her zaman çok daha öğretici.
Çocuğun evde nasıl bir figüre ihtiyacı olduğu konusuna yarın değineceğim.
Fotoğraf Kevin Borrill, Unsplash.