pandemi6

Psikanalist Sezai Halifeoğlu yazısına şu şekilde devam etmektedir: “Bu zorluğa rağmen, farklı disiplinlerden birçok insan ve düşünen her bir insan, krizin farklı boyutları üzerine saptamada ve yorumda bulunmaktadır çünkü bu bir ihtiyaçtır. Ancak aniden ortaya çıktıklarından ve önemli ölçüde belirsizlik içerdiklerinden, genellikle tatmin edici bir değerlendirme veya analiz ancak krizlerin sonrasında mümkün olur.”

Bu söylenenlerin bu zorlu dönemde yapılan ebeveynlik için de geçerli olduğu söylenebilir: Onunla ilgili de çokça saptama yapılmakta, yorumda bulunulmaktadır. Bu iyi de olmaktadır çünkü büyük bir bilinmezlikle karşı karşıya kalınmıştır ve belirsizliği az da olsa azaltacak şeyler için gerçekten büyük bir ihtiyaç doğmuştur.

Sezai Halifeoğlu bu yazısında salgın sürecinin her bireyi aynı şekilde etkilemediğinin de altını çizmektedir. Bunu her aile için de düşünmeliyiz. Her aile salgın şartlarından aynı şekilde etkilenmemiştir. Dolayısıyla uzmanlar tarafından verilen önerilere, yapılan saptamalara kulak vermek çok önemli ve besleyici olsa da aslında her ailedeki yetişkinler kendilerine ve çocuklarına neyin iyi geleceğini deneme yanılma yöntemiyle bulacaklardır.
Tüm yaşananların değerlendirmesi ve analizi ise, yazıda da söylendiği gibi, ancak bu krizin sonrasında mümkün olacaktır.

Öneri konusu ile ilgili bunu belirttikten sonra..
Önümüzdeki iki gün Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu analizler üzerine ailelere verdiği önerileri paylaşacağım.

Psikanalist Sezai Halifeoğlu’nun yazısının tamamı için:
https://www.psikanalizguncel.com/post/salgın-sürecine-psikanalitik-bakış

Fotoğraf Jason Leung, Unsplash.

01/12/2020

Kategori: pandemi