(Bir önceki paylaşımdan devam)
4.YENİ ÜÇGENLER OLUŞTURMA
Bir çocuğun doğmasıyla anne-baba-çocuk üçgeni bir nesil aşağı kayar. Bununla birlikte Stern’in dikkat çektiği bir diğer üçgen de yeni anne-bebek-anneanne arasındaki üçgen.
Annelik zihin yapısı gelişirken annenin yetiştirilme hikayesi önemli hale gelir. Yeni anne kendini annesi veya hayatındaki diğer anaç figürler hakkında düşünürken ve anne olarak yeni rolü için uygun modeller olup olmadıklarını incelerken bulabilir.
5.BEBEĞİN HAYATTA KALMASINI SAĞLAMA
Artık birden bire başka birinin yaşamının nihai sorumluluğu annededir. Bebeğin gerçek anlamda hayatta kalmasını sağlamanın yanında onun büyümesi ve gelişmesine yardımcı olma sorumluluğu da gelmiştir.
Bunu yapmak için gereken kendine güven ve inanç hemen ya da bir anda değil, bebeğin büyüdüğü görülmeye başlanan andan itibaren yavaş yavaş gelişir.
6.ONAY ARAMA
Bütün anneler yeni kimlikleri için onay isterler. Bunu sağlamak için kendilerini, aile ve arkadaşlardan oluşan özel bir destek ağı geliştirirken bulabilirler. Bu ağın, geçmişte bakım vermiş veya halen bakım vermekte olan deneyimli kişilerden oluşması önemli taşır. Bu tür gruplar, korkuları keşfetmek ve ebeveyn olarak içgüdüler ve görevler ile özdeşlemeye başlamak için güvenli bir ortam sunar.
(Kaynak: Bir Annenin Doğuşu)
Bu noktalarda yine, ebeveyn olmakla birlikte girilen süreçlerin hepsinin zamanla oluştuğunun ve daha önce olmayan arayışların başlayabileceğinin, daha önce düşünülmeyen şeylerin düşünülebileceğinin altı çiziliyor.
Önemli bir diğer nokta da annenin geçmiş ve güncel çevresinin rolü: Hem geçmişte kurulan ilişkiler ve bunların rol model olabilmesi/olamaması açısından, hem de bu dönemde gereken desteği ve ilgiyi sağlayabilmesi/sağlayamaması açısından.
(Devam edeceğim.)
Fotoğraf, Joshua Rawson Harris, Unsplash.