Category: annelik zihin yapısı

#annelik zihin yapısı1

(Bir önceki paylaşımdan devam)
–Anne olmaya hazırlanırken, daha önce yaşanan hiçbir şeye benzemeyen bir deneyimle karşılaşılır. Bebek olduğunda bu, düşüncelerin, korkuların veya umutların ve hayallerin neler olacağını belirleyecektir.

–Bir çocuğun dünyaya gelişi, annenin tercihleri ve zevklerini yönlendirecek, büyük olasılıkla bazı değerleri yeniden düzenleyecektir. Şaşırtıcı bir biçimde, geçmiş bütün ilişkileri etkileyecek, en yakın bağları yeniden gözden geçirmeye ve ebeveynin kendi aile geçmişindeki rolünü tekrar tanımlamasına neden olacaktır.

–Bu zihnin sadece yeniden düzenlenmiş bir hali değildir, daha önceki zihin yapısıyla yan yana var olacak ve onu etkileyecek tamamen yeni bir düzenlemedir.
Tüm bunlar dış dünyada bebeği beslerken, büyütürken, onunla oynarken, onu uyuturken ve bu yeni insanı sevmeye başlarken ve bunlarla eşit düzeyde yeni olan görevlerle baş etmeyi öğrenirken zihnin içinde olup bitecektir.

–Yaşamın pratik gerçekleri dikkati daha fazla talep ettikçe annelik zihin yapısı geri plana çekilecek ancak kaybolmayacaktır. İhtiyaç halinde, örneğin çocuk hasta olduğunda, başı belaya girdiğinde veya tehlikede olduğunda öne çıkmak üzere kuliste bekleyecektir.

(Kaynak: Bir Annenin Doğuşu)

Şu noktaların altını çizmek de önemli:
Tüm bunlar oldukça yoğun süreçler ve herkes bunlarla karşılaşmaya, ruhsallığında bu değişikliklerin yaşanmasına hazırlıklı olmayabilir. Normal şartlar altında dahi zorlu olan bu süreç kimisi için çok daha fırtınalı geçebilir ve normalden fazla zorlayıcı olabilir. Böyle durumlarda etraftan destek alınması çok faydalı ve sağlıklı olacaktır .

İşin belki de en zorlayıcı kısımlarından bir tanesi, üçüncü maddede belirtildiği gibi, iç dünyadaki bu değişimlerin dış dünyada da çok şey yaşanırken başa geliyor olması.

Aynı zamanda, bu bahsedilenlerin hepsi tüm annelere uymayabilir. Burada genel ve evrensel olduğu varsayılan bir tablo çizilmektedir ancak nasıl herkesin hikayesi biricikse, her annelik serüveni de biricik olacaktır.

Fotoğraf, Dave Hoefler, Unsplash.

#annelik zihin yapısı1

Zaman içerisinde bu kitapta yazanların çoğuna değinmek istesem de öncelikle birkaç paylaşım boyunca kitabın giriş bölümünü oluşturan “annelik zihin yapısı” konusuna değineceğim.

Öncelikle, zihin yapısı derken ne kastediyoruz?
“Zihin yapımız bizim için neyin önemli olduğunu, neye karşı duyarlı olduğumuzu ve belirli bir durumda neyi fark ettiğimizi belirler. Neyi hoş ve heyecan verici, korkutucu veya sıkıcı bulduğumuzu dikte eder. Yaptığımız seçimleri ve hareket etme eğilimlerimizi etkiler. Zihin yapılarımız, zihinsel hayatımızı, bizi, olduğumuz tutarlı bireyler yapmak için organize eder.” (sf. 2)

İşte Stern bebekten önce var olan zihin yapısının bebekle birlikte zamanla değişeceğini, bu zihin yapısının var olan zihin yapısına ekleneceğini, annenin bir daha asla bebekten önceki kişi olmayacağını söyler.

Yavaş yavaş detaylandırmak üzere, annelik zihin yapısı ile ilgili konuşmaya başlayalım:
–Zamanla kadında bir ‘anne olma duyumu’ baş gösterecektir. Annenin de psikolojik olarak doğması gerekmektedir: Bu doğum yeni bir insanın değil yeni bir kimliğin doğumu anlamına gelmektedir.
–Bu zihin yapısı bebek ilk ağladığı anda doğmaz, çarpıcı bir anda da olmaz. Bebeğin gerçek doğumundan önceki ve doğumu takip eden aylarda artarak çoğalan emeklerden yavaş yavaş ortaya çıkar.
–Anne olma yolunda bir kadın daha önce var olan zihin yapısından tamamen farklı bir zihin yapısı oluşturur ve anne olmayanlar tarafından bilinmeyen bir deneyim dünyasına girer. Kadının daha önceki güdüleri, kırılganlıkları ve duygusal tepkileri ne olursa olsun; anne olduğunda, bir süre için, tamamen yeni bir zihin yapısıyla hareket edecektir.

(Bir sonraki paylaşımda devam edeceğim.)

Fotoğraf, Isaac Quesada, Unsplash.